Deskundige tandheelkundige zorg met alle aandacht voor uw paard.
Angstige dieren
Helaas zijn er best veel paarden, pony's en ezels die gespannen worden van en bang zijn voor een dierenarts. Dit is vaak simpelweg omdat ze een link hebben gelegd tussen het zien, horen of ruiken van een dierenarts en geprikt worden, of omdat ze tijdens een behandeling iets anders hebben moeten ondergaan wat ze niet prettig vonden. Juist voor deze dieren neem ik graag de tijd om hen rustig aan mij te laten wennen en om ze een betere ervaring met een dierenarts te geven. De manier waarop het paard benaderd wordt kan vaak al een heel verschil maken. Helaas is het bij een aantal dieren echter niet voldoende om ze rustig te benaderen en ze aan me te laten wennen. Bij die paarden is er meer oefening nodig om hen weer vertrouwen te laten krijgen in een dierenarts. Vooral omdat ze door eerdere ervaringen al spanning hebben opgebouwd. Ik kan dit helaas niet met gemiddeld 1 bezoek per jaar voor elkaar krijgen. Des te meer omdat ik het dier uiteindelijk vaak toch weer teleur zal moeten stellen omdat ik het moet prikken voor het onderzoek en de behandeling. Om deze dieren te helpen kunt u het best zelf met hen gaan trainen. In de YouTube video, in de volgende link, ziet u hoe u dit het best kunt doen.
https://youtu.be/MRAIdnQmzak?si=yYUjHDsuSVoUZUbc
Doe dit altijd in hele kleine stapjes en ga naar een gemakkelijker stap terug als uw paard weer spanning opbouwt (zoals ook in het filmpje wordt getoond). Begin altijd zelf met oefenen en als u zo ver bent dat u uw paard zelf kunt "prikken" met bijvoorbeeld een pen en dit is goed bevestigd, vraag dan een "vreemde" om met uw paard te gaan oefenen. Lukt ook dit zonder spanning, dan zijn we zo ver dat ik uw paard, uiteraard met beleid en op dezelfde manier als u geoefend hebt, kan gaan prikken.

In het filmpje wordt gewerkt met oefenen voor het prikken bij een vaccinatie. Voor het toedienen van een sedatie zal ik echter in de halsader moeten prikken. Het is voor uw paard dus het prettigs wanneer u dit ook oefent. De halsader loopt in de groeve, zoals op de foto hierboven is aangegeven met de pijlen. Voor er geprikt wordt zal een dierenarts eerst de ader afklemmen door een duim te duwen t.h.v. de onderste pijl. Dit kunt u eerst oefenen, zonder verder iets te doen. Gaat dit goed dan kunt u het inspuiten gaan oefenen. Dit gebeurt t.h.v. de bovenste pijl. U kunt dit oefenen met bijvoorbeeld een pen. Het is uiteraard zeker niet de bedoeling dat u uw paard bij deze oefeningen gaat prikken met een scherp voorwerp, want dit kan onder andere gevaar voor infectie met zich mee brengen en het is niet ethisch verantwoord.
Ook de volgende YouTube video, die u laat zien hoe u uw paard kunt leren om stil te blijven staan, ook in wat stressvollere situaties, kan u en uw paard en de dierenarts in kwestie enorm helpen bij een bezoek van een dierenarts.
https://youtu.be/kp5nFwziBkE?si=ZtxuS6JreuvzQqzd
(Waar paard staat lees paard, pony of ezel.)
Paardenarts Tandheelkunde
Hattem (Zwolle)
info@paardenartstandheelkunde.nl
Enkel voor spoed bel: 06-18817933
KVK: 96134925
BTW-id: NL005190544B86
CIBG nummer: 661874
Algemene Voorwaarden van Paardenarts Tandheelkunde 2025 zijn van toepassing. U kunt deze via de knop hieronder downloaden.